Er is een nieuwe romance ontstaan tussen twee van jouw werknemers. Mag je ingrijpen als er een vonk overspringt of het zelfs in de kiem smoren?
Werknemers brengen veel tijd door op het werk. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen soms verliefd worden op elkaar. Zolang het werk er niet onder lijdt, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wat als de relatie wel een impact heeft op het werk en de collega’s beginnen te mopperen?
Nee, een relatie valt onder het privéleven van je werknemers. Je kunt dit dus niet verbieden of in een reglement vastleggen dat liefdesrelaties op het werk verboden zijn. Zelfs als werknemers zo’n clausule ondertekenen, is die niet rechtsgeldig.
Liefde op het werk is op zich geen probleem, tenzij het werk eronder lijdt. Je werknemers komen in de eerste plaats naar het werk om te presteren. Als ze door hun relatie meer aandacht hebben voor elkaar dan voor het werk, dan kan je uiteraard ingrijpen. Je doet dit dan niet om de relatie te beoordelen, maar wel omdat je werknemers hun werk niet goed meer uitvoeren.
Als een leidinggevende een relatie krijgt met een medewerker, kan objectiviteit in het gedrang komen. Volgens de rechtspraak is een eerlijke beoordeling dan niet meer gegarandeerd. Bovendien kan dit leiden tot onrust bij collega’s. Wat kun je doen?
Liefde op het werk kan mooi zijn, maar ook problemen geven. Handel doordacht als de relatie de organisatie schaadt. Want liefde mag dan blind zijn, de wet is dat niet.